19 en 20 april

20 april 2023 - Ben Slimane, Marokko

Het is vandaag een bewolkte dag rond de 20 graden, en een koude wind vanaf de oceaan. We doen niet veel vandaag. Er zijn hier wasmachine s dus werken we de berg wasgoed weg. Ook lekker het beddengoed alles weer schoon en fris. Op de fiets naar de supermarkt is lekker dichtbij. Verder niks spelletje, wandelen lezen en hopla de dag is weer om .

Donderdag 20 april

We starten langzaam op het is tenslotte vakantie en ik heb zowaar eens een warme douche. We vragen aan de man van de camping of hij een taxi voor ons kan bellen naar Casablanca de grote moskee Hassan de tweede. Hij kijkt wat bedenkelijk er zijn een aantal rondleidingen per dag waarvan de meeste in de ochtend zijn en we dus te laat zijn. Maar die van 2 uur moeten we wel kunnen halen. Hij belt en ja hoor hij vindt een taxi voor ons.

Om 12.30 uur haalt Rachid ons op onderweg vertelt hij nog wat leuke dingen in het Frans.

Hij zet ons af pal naast de moskee en zegt ons om half 5 weer op te pikken. We kopen entreetickets en krijgen een rondleiding.

Deze moskee is in 1993 afgekomen na 6 jaar bouwen. Met 125000 man dag en nacht bouwen. Het heeft 800 miljoen dollar gekost. Er zijn twee moskeeën die groter zijn ter wereld en wel in Mekka en Medina beiden in Saoedi Arabië.

In deze passen 25000 mannen en 5000 vrouwen( op de eerste etage dus gescheiden van elkaar).En buiten op het plein nog eens 80.000 mensen.

Het is zo enorm en zo ontzettend mooi dat kan ik onmogelijk hier beschrijven. Marmer natuursteen houtsnijwerk en uitgesneden gipsornamenten. Vloeren van marmer met mozaïeken en dikke tapijten. Schoenen moeten dan ook uit. Beneden bevinden zich de wasruimten van puur marmer. Het is gebouwd in de zee. Deze hebben ze drooggelegd hiervoor . We vonden het zo bijzonder wat een prachtig gebouw. Meestal mag je als niet moslims niet in een moskee komen prachtige ervaring was dit .

Daarna lopen we nog een stuk op de boulevard met hoge golven van de oceaan. Die slaan stuk tegen de muur waardoor beide golven tegen elkaar op botsen wat een fascinerend schouwspel is.

Rachid heeft op ons gewacht en brengt ons weer veilig terug op onze plek. Zeer waarschijnlijk hebben we teveel betaald maar ach heeft hij ook een goede dag.

Morgen slaan we Rabat over. Het is dan namelijk vrijdag ( zondag voor de mensen hier ) en ook suiker feest einde van de ramadan. Kunnen we denken we beter een reisdag van maken. Wel fijn als de ramadan klaar is nu is heel veel gesloten. Wordt het vast wat gezelliger op straat met terrasjes

1. Bianca:
    20 april 2023
    Prachtig de kust!! Bizar zo in zee gebouwd ook!
  2. Mariëtte Majoor:
    21 april 2023
    Wauw, wat een mooi gebouw. Dat was zeker een hele ervaring om te kunnen zien.
    Ik ben benieuwd naar de volgende "etappe" van jullie reis 😊
  3. Anita:
    21 april 2023
    Wat een prachtige moskee en lekker weer.
    Dat doen jullie goed.
    Heel benieuwd wat jullie volgende bestemming is.
    Goede reis weer.
  4. Carla:
    21 april 2023
    Mooie reis die jullie maken, ben ook benieuwd wat allemaal nog volgt . Geniet in ieder geval lekker samen , groetjes