Zondag 20 juli
Gisteren avond hebben we nog even rondgelopen tussen de verschillende bunkers. Het huis( nou ja dubbele bunker) van Hitler en van Göring. Nu er niemand anders was en geen stortregen en koptelefoon kwam het veel harder binnen. Ik kreeg rare rillingen in mijn hoofd. Wat raar om dat te ervaren. Denk een heel verkeerde energie die hier hangt. Helemaal toen we binnen in de resten van de bunker gingen. Ik wilde er gauw weer uit. Bizar gegeven het is toch 80 jaar geleden. Maar hier zijn al die gruwel daden uit de w.o.2 toch bedacht .
Ook kon ik niet echt in slaap komen maar of dat nu aan de omgeving ligt ? Geen idee. Ook zijn we voor ons doen vroeg wakker en sta ik al om half 8 onder de douche ( voor het park open gaat en het weer heel druk is).
Half 9 rijden we weg het is zwaar bewolkt maar nog droog. Wat ligt dit complex toch verscholen in het bos begrijp best dat ze het niet hebben ontdekt in 40-45.
We gaan naar Gdansk volgens het weerbericht is het aan zee mooi weer. Het is weer een mooie route door het Poolse platteland. Veel graan afgewisseld met weilanden waar de koeien heerlijk in de schaduw van de bomen liggen,ja inderdaad de zon schijnt weer. Kleine dorpjes waar bijna meer ooievaars wonen dan mensen. Hun jongen zijn begonnen met uitvliegen waardoor er heel veel op de daken zitten. Blijft een mooi plaatje die ooievaars.
De camping in Gdansk ligt aan het strand en er staat een fikse file. Niet zo gek nu het eindelijk strandweer is. Maar gelukkig er is nog plek op de camping wel duur vooral voor Polen. De plekken zijn erg klein maar wij zitten aan het begin van een rij dus een redelijke plek. We rijden voor niets naar de Lidl heen en weer op zondag gesloten. Geen brood dus, wel nog crackers ook goed .
Voor het eerst in 9 weken zomervakantie zitten we aan het strand en zwemmen we in de zee wat heeeerlijk. Het is mega druk , aparte plek zo naast de container haven. Ze zijn ook erg streng van de strandwacht ze fluiten steeds als je te ver in zee gaat. Bleek dat ze voor ons floten en omroepen. Maar ja we verstaan dat pools natuurlijk niet. Toen kwam de strandwacht in een roeibootje!!! Naar ons toe roeien we moeten dichter op de kust. Terwijl het nog heel ondiep is. Regels zijn regels volgens de beachboy.
Maandag 21 juli
Lang uitgeslapen hup naar de douche. Ook hier weer zo.n douchegordijn laat ik nou het geluk hebben dat aan de andere kant iemand haar haar staat te föhnen en dat gordijn dus steeds naar binnen wordt geföhnd en tegen je aan komt. Geef mij maar een krappe douche hokje met een deur.
We gaan op de fiets naar het centrum van Gdansk. 11 jaar geleden zijn we hier ook geweest, en wat is het veranderd.
Gdansk is in de w.o. 2 bijna helemaal verwoest. Ze hebben het weer opgebouwd in de oude staat. En wat een prachtige stad is het geworden. Ze bouwen ook nieuwe gebouwen bij in de oude stijl. Het is een Hanzestad en vertoont veel gelijkenissen met Amsterdam. Met de bordessen en souterrains trapgevels. We waren in de st Catherine kerk die ze na de oorlog weer hebben opgebouwd. Toen in 2006 er brand uitbrak in de kerk en ze weer opnieuw met de bouw moesten beginnen. Als je in de kerk komt zie je gewoon een oude kerk, hij lijkt gewoon orgineel, zo knap gedaan. Ook de schilderingen op de huizen zijn zo prachtig. Het is veel toeristischer dan 11 jaar terug maar echt weer genieten van deze mooie stad.
Morgen rijden we weer verder er wordt weer regen voorspeld.

En heerlijk om te genieten aan zee, mooi weer en relaxen.
Geniet lekker.
Goede reis weer, we wachten af waar juni terecht komen 🌞