Maandag 14 juli
Nog niet alles is droog na het waterballet van gisteren,we zijn heel inventief om het in de camper op te hangen zodat we weg kunnen. Plan is naar Riga te rijden alleen komt de zon steeds meer door en vinden we het zonde om daar niet van te profiteren. We vinden een plek, prachtig op een verlaten strandje ongeveer 30 kilometer verderop. Er is nog een andere camper een jong gezin. Jammer genoeg komen er weer steeds meer wolken we wachten maar af voorlopig staan we hier prachtig. We zitten heerlijk op het strand bij de Baltische zee. Nou ja zee kan ik het niet zo noemen. Het water is niet echt zout. Dat komt door de vele rivieren die erop uitmonden. Er is wel verbinding met de oceaan maar die is erg smal daardoor komt er maar weinig zout water naar binnen in verhouding met al het smeltwater. Ook is er geen echte golfslag. En kan je erg ver lopen het is heel ondiep. Wel heerlijk een middag en avond op het strand. We gaan vast de zon in de zee zien zinken vandaag.
Dinsdag 15 juli
Heerlijk geslapen op deze mooie stek. Het regent een beetje als we wakker worden. We rijden vandaag naar Riga de hoofdstad van Letland. Gisteren hadden we een gesprek met een est hij vertelde dat Riga best een onveilige stad is. Hij gaf het advies om op een camping te gaan staan en niet zoals nu vrij. We kunnen er op internet niets over vinden.
Na een 60 kilometer gereden te hebben rijden we Letland in. We stoppen bij een supermarkt om even broodjes te halen. Alleen is het een dranken super. Dan degene die er naast ligt oeps ook alleen maar drank te verkrijgen apart zo twee grote dranken winkels naast elkaar.
De temperatuur stijgt aardig we tikken de 26 graden aan. Maar de zon laat zich niet zien het is echt vochtige warmte. We vinden een plek in de haven aan de rivier. Aan de overkant is de oude stad van Riga. De camping stelt niet veel voor maar er is bewaking dat is wel een prettig gevoel.( Na het verhaal van de est)
We fietsen de oude stad in het meisje van de camping gaf aan dat we de fietsen bij het paleis moeten zetten daar staat altijd politie. Fietsen in de binnenstad is niet te doen met de oude kasseien.
We wandelen door de eerste straat en er komen honderden kinderen aan rennen geen idee waarom. We komen uit op een plein waar echt iedereen in zijn telefoon staat te kijken. Wat missen wij geen idee. Dan verschijnt er op een bordes een jongen die door een microfoon staat te roepen. Ook probeert hij te zingen ( niet om aan te horen). Publiek gaat uit zijn dak voornamelijk jonge kids. Theo vraagt aan een agent wie het is. Ze heeft geen idee. Een vrouw naast ons verteld dat het een heel bekende YouTuber is. Hij heeft een kanaal wat i shall speak heet. Hij is bekend over de hele wereld. We zoeken hem op en zien de beelden van het plein live gefilmd door de drone.
We gaan verder de stad in wat een prachtige gebouwen Jugendstil, barokke gebouwen de een nog mooier dan de ander. De foto s spreken voor zich. We drinken wat bij Theo, kregen niet eens korting voor de naam.
In de avond fietsen we nog naar de Russische orthodoxe kathedraal, ongelofelijk wat een pracht en praal, gebouwd rond 1884 .Het fietsen in deze stad is iets aparts ze zeggen fietspad maar in werkelijkheid is het gewoon de stoep die je deelt met alle wandelaars, ik vind het maar niks. We rijden door een park langs een gracht waarin mooie oude houten bootjes varen . Ze varen in colonne en het lijkt net of het de Efteling is.
Tegen 20 uur zijn we weer bij ons bussie en zitten daar nog heerlijk langs het water. Wat gaan we morgen doen? We merken dat we een beetje reismoe worden. Dat is niet verwend, maar het is zoveel dat je het bijna niet meer kunt opslaan allemaal. Komt denk ik ook van het vele slenteren in de stad dat is echt vermoeiend. ( En ja ook de leeftijd😂😂). En mijn schoenen zijn nog steeds niet droog😱
Woensdag 16 juli
We doen rustig aan zitten heerlijk bij de rivier met een boek. We hebben er gewoon een nachtje bij geboekt. Na de lunch gaan we kijken of we de mooie kathedraal van binnen kunnen bewonderen. Vreemde ontwikkeling dat je voor bijna alle kerken tegenwoordig entree moet betalen.
Gelukkig voor deze niet. Wel vragen ze om gepaste kleding en vrouwen het liefst een hoofddoek. Er is een priester zijn zegen aan het geven aan een aantal vrouwen. Het is vanbinnen prachtig beschilderd en er blinkt heel veel goud. Eigenlijk mag je er niet fotograferen dus heb ik heel stiekem een foto gemaakt.
Door naar de markt en de overdekte markthal. Dit waren eerst hangars voor de Zeppelin best bijzonder dat het nu gewoon een markt is. Als we net binnen zijn komt er een hoosbui, toevallig staan we net bij een bierbar. Hij heeft alleen maar bier iets anders verkoopt hij niet. Dus nemen we een biertje en kopen het glas erbij. Er zijn hier vele bier barretjes de een nog leuker dan de ander. We zien er zelfs 1 met een oud Volkswagen busje als bar.
Er worden veel paddenstoelen verkocht door de oudere inwoners van Letland. Je ziet best veel oudere dames bedelen hier. Zouden ze hier pensioen kennen
Het is weer droog en echt drukkend warm dat zijn we niet gewend na de noordelijke landen. We gaan lekker terug naar de camper en zitten daar heerlijk met ons boek aan de rivier onder de boom ( zon schijnt alweer) waar het heerlijk toeven is

- Eva: Wat fijn dat jullie weer…
- Joke: Zoals het klokje thuis tikt.....
- Marlies: Welkom thuis. Ik had nog…
- Carla: Mooie reis en leuk om dit…
- Karin Postma: Ach Héérlijk weer thuis…
Alle reacties »