Zondag 15 juni
17 juni 2025 - Ålesund, Noorwegen
Om 10 uur rijden we weg van de camping het is zwaar bewolkt
We rijden naar Alesund een wat grotere plaats aan de kust. Wederom een fraaie rit. Er zijn hier geen snelwegen maar de wegen zijn niet druk ondanks dat de noren dit weekend ook vakantie hebben.
We hadden een gratis plekje uitgezocht maar dat kon Waze niet vinden. Dan de parking bij de haven in het centrum. Inmiddels regent het pijpenstelen. Er is geen plek we parkeren bussie op een gewone parkeerplaats en betalen bij de parkeerautomaat. Dan de stad in, die is hier vlakbij. We lopen er niet heel rustig bang voor een bekeuring.
Ook kan ons de stad niet heel erg bekoren. Begin 1900 heeft hier een grote brand gewoed in het centrum en de houten huizen gingen allemaal in rook op. De stad wilde geen nieuwe houten huizen maar wel van steen. Ze hebben architecten uit Europa de nieuwe stad laten ontwerpen en gebouwd . In de boeken staat dat het jugendstil is. Wij vonden het er een beetje naast liggen. Behalve de mooie deuren van de apotheek. Al die tijd lopen we droog. Bij houten huizen direct aan het water nestelen wel heel veel meeuwen ze maken ook kabaal voor 10.
We besluiten om toch maar weg te gaan en hier niet te gaan slapen. Maar als we terug komen is er een Nederlands echtpaar die weg gaat. We kunnen hun plek innemen dan hoeven we niet weg. Wel zo fijn Theo heeft hoofdpijn en wil ook liever niet ver meer rijden. Zo dicht op zee hebben we nog nooit gestaan .
Maandag 16 juni
Het was een onrustige nacht de wind wakkerde behoorlijk aan en ook de regen was best heftig. Ik word er wakker van en bedenk dan hoe heerlijk droog ik in bed lig en slaap dan weer gauw in.
We rijden rond 9 uur weg. Een geparkeerde camper zo n patatkar dacht dat ook te doen en had ons niet gezien. Wat zijn we geschrokken bijna een aanrijding we remden beiden net op tijd.
Na de schrik de voorraad weer aangevuld in de supermarkt. Klagen we in Nederland over de dure boodschappen hier is het nog veel erger wat een absurde prijzen vragen ze hier.
Dan op weg maar weer. Het is heel slecht weer de toppen van de bergen hangen in de mist en het regent maar door. Volgens het weerbericht laat de zon zich pas vrijdag weer zien. Het is ook maar 12 graden.
En ja we gaan weer met een pont over. Ik vind het altijd weer leuk met het bussie op de boot. Jammer dat het dan zo vies weer is. Maar ach dat kun je verwachten in Noorwegen dat hebben we ingecalculeerd. Kraanvogels gespot.
We zijn op weg naar the Atlantic road. Dat zijn in totaal 6 bruggen over de oceaan. De eerste is spectaculair. Het is net als je ervoor rijd of je bovenop eraf valt. De andere bruggen zijn minder hoog,maar desalniettemin wel een mooi landschap. Er zijn geen zandduinen langs de kust maar lage rotsen en tussendoor begroeiing wat volgens ons heide is. Daarna rijden we door richting Trondheim. Veel bruggen tunnels en weer pontjes. vinden ongeveer 100 kilometer voor Trondheim een parkeerplaats aan een fjord. Hier gaan we maar eten en overnachten. Is wel wat lawaai van de weg maar hopelijk zwakt dat af naarmate we verder in de avond komen....
Dinsdag 17 juni
Het verkeer nam inderdaad af gelukkig. Wel worden we rond 7.30 uur wakker van kloppen op de camper. Even denken waar ben ik en wat hoor ik toch, maar weer wordt er geklopt. Theo staat op maar er is niemand. Bleek een vogel op het dak te zijn .
En voor de verandering regent het weer. 12 graden ik heb maar een dikke trui opgezocht voor vandaag. We vinden een camping vlakbij Trondheim aan het fjord praktisch op het strand. Camping Flakkee.
Vanaf hier nemen we de bus naar Trondheim. Is ongeveer een half uurtje en helemaal langs het fjord. We bekijken de kathedraal van buiten die is indrukwekkend met mooie beelden. Het Koninklijke gebouw waar nu een museum in huist mag wel eens wat onderhouden worden. Zo zonde dat het verpauperd aan de buitenkant.
Dan naar de wijk Bankandet waar de oude houten huizen op palen staan in de rivier. Veel palen zijn aardig verrot. De Old Town bridge is ook zeker de moeite waard. In de winkelstraat hangt het vol met paraplu s. Die hadden we vandaag ook nodig. Al met al was het een leuke stad om even doorheen te wandelen.
We hebben een kaneelbroodjes en thee genuttigd bij moeders. In een heel oud pand en ook het meubilair was van een hoog kringloop gehalte maar daardoor erg leuk en sfeervol. Dit was weer een heel geslaagde dag ondanks het weer. Morgen rijden we verder noordwaarts het is nog een heel eind naar de kaap.

- Eva: Wat fijn dat jullie weer…
- Joke: Zoals het klokje thuis tikt.....
- Marlies van roomen: Welkom thuis. Ik had nog…
- Carla: Mooie reis en leuk om dit…
- Karin Postma: Ach Héérlijk weer thuis…
Alle reacties »