Zaterdag 28 maart

30 maart 2026 - Peso da Régua, Portugal

Gisteren einde dag hebben we nog op het terras op de camping gezeten bij de bar. De eigenaresse weet veel over de port die hier geproduceerd wordt. We kennen nu het verschil tussen Ruby en tawny port. Ze weet er zoveel van en vertelt veel in uitstekend Engels. Wij vonden na wat verschillende proeverij de tawny het lekkerste. Pas op je staat snel op je kop van de glaasjes port. Samen met een Duits echtpaar wordt het steeds gezelliger hik...

Vanochtend vroeg uit de veren want we willen naar een dorpje eerder op de route om daar met de trein langs de Douro te rijden. In Peso da regua zetten we de camper neer op een camperplek aan de Douro wat een stekkie weer met elektra en dat voor 3 euro . Dan naar het station wandelen wat heel dichtbij is. Wat een ouderwetse trein met een dieselloc ervoor, naar Pinthoa. Het is echt een boemeltje ,wat de oever van de Douro volgt en ik denk dat dit het mooiste uitzicht is/ was, wat ik ooit uit de trein heb gezien.

Het dorp waar we uitstappen stelt niet veel voor maar het station in wel erg mooi met de fraaie tegelpateaus.  Echt terug in de tijd met een echte chef van het station. Ook een sein wordt nog met de hand bediend. We wandelen wat langs de Douro en lunchen daar ook in de tuin. Dan steken we het spoor weer over voor de terugreis. Ik pluk nog even een sinaasappel van de boom ben benieuwd hoe die zal smaken. Morgen rijden we weer verder naar Viseu.

Zondag 29 maart

Vandaag rijden we weer verder. Eerst weer terug naar lameco om de n2 weer op te pakken. Nog even stoppen bij de Lidl wat broodjes voor onderweg halen. Daar zit een hele roma/ sinta familie die zulke leuke manden maakt. Ouders zitten in een busje en sturen de kinderen erop uit om te verkopen. Ze vragen 10 euro voor de grote mand en 8 voor de kleinere. Maar dan zeggen ze nee die is ook 10. Wij naar binnen in de Lidl en als we eruit komen mogen we hem toch voor 8. Ik heb een biljet van 10 dus gaat dochterlief wisselgeld halen bij de ouders. Als we de twee euro terug geven aan de kleine jongen worden we getrakteerd op een wel hele grote glimlach.  We hebben het onderweg er nog over wat voor kansen krijgen deze kinderen in hun leven. We denken niet dat ze onderwijs krijgen. Er zijn ook Portugezen die boodschappen aan ze geven maar we hebben wel te doen met de kinderen.

De rit van vandaag is niet zo spectaculair als het gebied rond de Douro maar toch wel erg mooi. Bergachtig met bochtige wegen. Door de vele bomen die in bloei staan en het net ontluikende blad is het net een levend schilderij zo mooi. Veel kleine dorpjes passeren we. En bij een heel klein kerkje onder toeziend oog van een heel groot Maria beeld lunchen we lekker in de camper. Omdat we hoog zitten is het maar 9 graden maar wel prachtig weer.

We komen aan in Viseu waar we willen parkeren om de stad te bezoeken. Maar kunnen geen plek vinden dus rijden we maar door. We gaan naar een kleine camperplaats bij mensen in de tuin. Deze ligt aan een heel lang fietspad wat een voormalige spoorbaan is. Ze brengen je 50 kilometer terug naar Viseu met je fiets zodat je terug kunt fietsen. Dat willen we graag gaan doen. De eigenaar is er niet maar de andere gasten heten ons welkom en vertellen wel even hoe we moeten staan. Veel Nederlanders hier die net als wij de n2 volgen.

Het is inmiddels weer lekker warm in de zon ☀️ dus heerlijk om met je boek in te zitten.

Als de eigenaar komt blijkt het een belg te zijn. Hij wil ons gaat met de fiets brengen maar morgen moet hij naar de tandarts dus wordt het dinsdag ook geen probleem. Voor morgen heeft hij een andere route voor ons van 22 kilometer naar een stuwmeer ook leuk.

Morgenochtend krijgen we ook verse broodjes van het huis en dat alles voor 15 euro per dag klinkt allemaal superleuk en dat is het ook.

Maandag 30 maart

Vannacht is de klok hier ook een uurtje vooruit gedraaid maar we verschillen nog steeds een uur met Nederland.

Na de lekkere broodjes van de camping baas , fietsen we de route die hij ons heeft gegeven. Het is over kleine weggetjes en klimmen en dalen. Berg af boven de 50 kilometer eigenlijk vindt ik dat best eng zo hard. Maar naar boven is het meer kruipen. Het is hier wel erg mooi weer. De route is heel ingewikkeld en we zijn al gauw het spoor bijster. Gelukkig hebben we Google Maps en weten we hoe het stuwmeer heet dan komen we er ook.

Prachtig ligt het meer in de zon omringd door eucalyptus bossen. Gelukkig hebben we zelf wat te drinken mee want alle horeca is er dicht en alleen in het weekend open. In Portugal is dat trouwens heel goedkoop koffie een euro en een frisdrank 1,50 dus nog prima te betalen.

De weg terug vinden we weer met Google. Inmiddels staan er weer andere mensen op de camping maar weer is het gezellig en iedereen heeft zo zijn verhaal. Soms wonen mensen gewoon in hun camper maar ook een man die betaald wordt om een huur amper terug naar Nederland te brengen. Leuk hoor al die verhalen. Bijzondere plek weer.

1. Carla:
    30 maart 2026
    Mooie trip maken jullie hoor en lekker weer.
    Geniet samen