Dinsdag 3 juni
5 juni 2025 - Drammen, Noorwegen
We zijn laat naar bed gegaan op Theo zijn app dachten ze dat we het noorderlicht zouden zien maar helaas niet gezien om 12.45 vonden we het toch echt tijd om te gaan slapen.
We verlaten deze prachtige plek om naar Oslo te gaan. We rijden naar de camping in Oslo maar vinden 70 euro voor een plek zonder electra toch echt veel te veel. Dan proberen we de camper plaats die gratis is. Maar komen in een file terecht en uiteindelijk weet de vaginatie het ook niet meer. We lopen echt vast in de drukte. De grote haven zien we wel 3 keer. Wel maken we een rotonde in een tunnel mee, dat is wel heel bijzonder. We besluiten door te rijden en vinden een plek in Drammen aan de rivier ook niet verkeerd. Wat een vriendelijke meneer we mogen dicht bij het water staan voor minder kronen omdat we een actiepas hebben.
We hadden zo veel zin in om in de zon te gaan zitten maar tegen de tijd dat we daaraan toe zijn wordt het wel erg bewolkt. Met een straffe koude wind. Ook de wasmachine kunnen we niet gebruiken want er komt een nieuw sanitair dus even behelpen ,dan maar even met flinke wind wandelen langs de rivier. Het lijkt hier wel wat op Duitsland langs de Rijn.
We zijn het zat vandaag en moe, dus als we terug komen ploffen we in de stoel met een boek. En zoeken we wat we hierna willen gaan doen. Ja de Noordkaap lonkt natuurlijk maar er is zoveel moois voor we daar aankomen.
Woensdag 4 juni,
En ja hoor het regent bijna de hele dag pijpenstelen. Maar rond 2 uur zien we een waterig zonnetje dus hup fietsen eraf en fietsen maar. We redden het tot het centrum van Drammen ,best een aardige stad. We gaan op zoek naar een goede wegenkaart van Noorwegen dat is toch wel handig. Die vinden we ook, wat zijn de Noren overal vriendelijk. En echt iedereen praat ook Engels. Wat heel handig is want ons Noors is bar slecht.
Het goedendag zeggen vind ik erg leuk hey hey dat is snel geleerd. Lijkt op ons hoihoi.
Ik koop ook nog een spijkerbroek de enige die ik mee had daar zat een grote scheur in.
Dan begint de regen weer. Om te schuilen duiken we een bar in. We zijn daar de enige mensen het is hier duur maar een drankje is toch goedkoper dan in Denemarken.
We praten wat met de barman hij wist ons te vertellen dat dit de natste zomer ooit gaat worden. Laten we hopen dat hij geen goede Piet Paulisma is. ( De volgende paar dagen ook regen zagen we). De noren zeggen daarom: slecht weer bestaat niet slechte kleding wel.
Als het droog is fietsen we weer terug naar de camping over het mooie pad langs de rivier.
Morgen gaan we verder naar de hoogste berg van Noorwegen de gausta berg.
Donderdag 5 juni
Wat een prachtige rit hebben we weer vandaag ondanks de regen. We starten laag bij de rivier maar al gauw gaan we de hoogte in. In de dalen zijn de bermen bezaaid met bloemen fluitekruid, boterbloemen wilde geraniums en heel veel lupine zo kleurrijk. Maar hoe hoger we komen hoe meer het veranderd. De rotsen met zoveel kleuren van grijs, wit, groen , naar rood die zijn dan ook begroeid met mos en grijze korstmossen wat is dat een mooi plaatje. En dan de vele meren elke bocht val je weer in verbazing.
We stoppen onderweg even blijkt dat hier iets is gebeurd met zwaar water in de tweede wereldoorlog. Zoek het maar op is te ingewikkeld om uit te leggen.
We volgen de weg naar de gaustatoppen en zien dan ook sneeuw op de berg liggen. Er is hier ook een skigebied. Nu is het uitgestorven de weg is heel steil 12 procent en ik heb ze niet geteld maar enorm veel haarspeldbochten.op een gegeven moment zitten we boven de boomgrens. We zien alleen rotsen en wat lage begroeiing. En watervallen Dan moeten we rechtsaf we doen dit maar de weg wordt onverhard, Theo durft het niet aan, dus in zijn achteruit en draaien wat heel spannend is. Ik stap uit om te coachen en ruik een verbrande lucht waarschijnlijk de banden. Het is ook koud maar 5 graden. We besluiten om terug te rijden. Nou meer glijden en steeds maar pompend remmen. Het is echt heel spannend. Beneden vinden we een wat verlaten camping Rjukan caravan Park. Het is zo stil dus kies maar een plek. Ondertussen blijft het maar regenen.
Er is gelukkig een wasmachine en droger dan kunnen we eindelijk het beddengoed even wassen. We hadden betaald plek was en droger en douchmunt. Als wij al lang aan het kaarten zijn komt de meneer ons 100 kronen brengen die hadden we teveel betaald toch aardig. De eigenaren zijn Nederlands we vragen naar de gaustabanen. Ze vertellen dat die per persoon 50 euro kosten. Je kan beter hiken naar boven. Aangezien het slecht weer is voorlopig, zie je niets en loop je in de mist. Dus dat gaan we maar niet doen.
De huisjes hebben hier daken van turf en zijn helemaal begroeid dat maaien ze ook af en toe.
Theo is helemaal gesloopt na inspannende rit.

Hoop voor jullie dat het weer wat mooier wordt. 🙏😘
Hopelijk wordt het weer wat beter voor jullie .